top of page

 

A PROJEKT MUNKAERŐ / VÉGH JÓZSEF / K&H  CSOPORT HR IGAZGATÓJA

1.   Milyen feladatokra alkalmaztok projekt munkaerőt?

 

Projekt munkáinkra mind belsős, mind külső szakembereket foglalkoztatunk. Azt, hogy belsős vagy külsős munkaerőt rendelünk egy projekthez, attól függ, hogy van-e elérhető belső kapacitásunk arra a szakértelemre, mennyire gyorsan kell megtalálni a szükséges kompetenciákkal bíró munkatársakat, és hogy a tudást, ami a projekthez kötődik mennyire fontos házon belül tartani, mennyire stratégiai fontosságú a téma. Általában a rövidebb időszakokra terjedő megbízásoknál, illetve a piacon reális idő alatt nem toborozható kompetenciáknál használunk külső erőforrásokat. A külsős szakértelem használatának egy másik tipikus esete, amikor gazdaságosabb a feladatot így megoldani, például alkalmanként jelentkező készenléti, ügyeleti beavatkozások.

 

2.   Miért éri meg projekt munkaerőt alkalmazni?

 

Ha a projekt munkaerőn külsős erőforrásokat értünk, akkor általánosságban elmondható, hogy ez a megoldás költség szempontjából szinte mindig drágább, mert a munkát elvégző szakember bérén felül, áfát és a külsős cég hasznát is meg kell fizetnünk. Ez körülbelül 40-50% plusz költséggel jár. A megoldás előnye viszont onnan származik, az előző kérdésnél elmondott előnyökön túl, hogy nem kell számolni a foglalkoztatással járó kötelezettségek korlátaival; sokkal rugalmasabban lehet a munkaerőt a feladatokhoz rendelni.   

 

3.   Szerinted növekedni fog a projekt alapú munka iránti igény a világban? Miért?

 

A projekt munkák iránti igény növekedni fog, egyrészt azért, mert egyre specializáltabb tudásra van szükség, és ezeket a tudásokat egy program (projekt) keretében csak bizonyos időszakokban kell használni, vagyis nem érdemes foglalkoztatás keretében megoldani; másrészt a mindennapi, normál munkamenetek is egyre inkább egy-egy projektként foghatóak fel, amelyre belül is „toborozni” kell a projekt team tagjait. A harmadik ok, hogy  a nagyobb cégeknél is egyre fontosabb a rugalmasság, agilitás, ugyanakkor az állandó munkaerő mind optimálisabb szinten tartása.   

bottom of page